Studenthälsan: ”många har avbokat av rädsla för smittan”

Studenthälsan
Många studenter har avbokat sina samtal hos studenthälsan i rädsla för att bli smittade. Foto: Emma Norén Mårtensson

KALMAR. Efter att gymnasium, högskolor och universitet gått över till digital undervisning är studenter oroliga över sin skolsituation. Detta har gjort att trycket har ökat hos barnrättsorganisationen BRIS. Men på studenthälsan i Kalmar har kuratorn Britt-Marie Larsson inte märkt av någon större skillnad.

Tisdagen den 17e mars beslutade Linnéuniversitetet att ställa om all undervisning till digital form. Detta efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av viruset Covid-19. Detta har gjort studenter oroliga inför att inte klara sina studier. Många studenter upplever att det svårt att studera hemma. I meddelandet om övergången till digital undervisning uppmanade Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitet, att oroliga studenter skulle kontakta studenthälsan för stöd. Men på studenthälsan har flera studenter avbokat sina samtal.

– Många har åkt hem och många har avbokat sina samtal för de är orolig för att bli smittade, säger Britt-Marie Larsson, kurator på studenthälsan.

Larsson uppmanar studenter som är oroliga att tänka vad är det som är farligt på riktigt och vad man kan göra åt det. Man kan följa folkhälsomyndighetens råd, att tvätta händerna och hålla avstånd. Men det man inte vet vad som oroar en är det som äter upp en. Det hjälper inte att vara orolig om man inte vet vad man ska göra åt det.

– Man kan också låta bli att kolla på nyheter och sociala medier. Kolla på nyheterna en gång om dagen för att få en uppdatering vad som händer, men inte mer än så.

För många studenter är detta en stor förändring som gör att man hamna ur rutiner, får svårt med koncentrationen och glömmer bort den sociala kontakten. Larsson tycker det är viktigt att man försöker bibehålla sina rutiner. Brukar man gå till skolan kan man ta en promenad innan man sätter sig för att studera. Man kan sätta sig på ett bibliotek och studera, eller studera via exempelvis skype med sina skolkamrater.

– Ta exempelvis med din lunch eller eftermiddags fikat till en park med dina vänner och bestäm att ni ska ha Corona fri tid. Det är viktigt att prata om annat, säger Larsson.

Trotts att Linnéuniversitet har gått över till digital undervisning har studenthälsan fortsatt öppet. De erbjuder samtal via telefon, på plats eller om man är rädd för smitta ett samtal över en promenad.