Så påverkas Kalmar av börsen

En bild på börsen och Brian Kaupang.
Foto: Bild av Csaba Nagy från Pixabay och Simon Lundvall. Brian granskar börsen

Kalmar. Börsen har drabbats hårt den senaste tiden nu när corona spridits världen över. Många aktier och fonder har sjunkit kraftigt och företag kämpar för att hålla sig flyttande. Brian Kaupang, som är ekonomisk rådgivare och delägare i Kapitalförvaltarna, förklarar hur börsen påverkar Kalmars företag och befolkning. Han ger också tips på vad som är det bästa man göra i nuläget.

Kalmars befolkning

Många människor i Kalmar sparar pengar i fonder och aktier, men när börsen sjunker blir folk ofta rädda. Det vanliga som människor gör är att sälja alla sina besparingar i panik. När börsen är på topp vill många köpa aktier, men när den sjunker blir folk ofta nervösa och säljer sina aktier.

-Det är helt fel. Det folk gör är att köpa fonder och aktier dyrt och säljer dem sedan billigt, det är ingen bra strategi, säger Brian Kaupang

Brian förklarar att folk ofta blir kortsiktiga och säljer i panik som leder till att de missar en uppgång. Han rekommenderar att man håller sig till sin strategi och tänker långsiktigt.

-Fortsätt månadsspara, över tid är det klockrent, säger Brian

 ”Fortsätt månadsspara, över tid är det klockrent”

Brian sitter i sitt kontor i Kalmar
Brian på sitt kontor i Kalmar. Foto: Simon Lundvall

Kalmars lokala företag

Fik, restauranger och hotell har det tufft nu. Människor som driver småföretag i Kalmar förlorar hela sin inkomst och företaget tappar värde på börsen. Brian uppmanar folk till att leva som de brukade. 

-Försök att leva som vanligt, jag tror inte vi kommer vara isolerade i ett och ett halvt år. Förhåll dig till reglerna och lev som du brukade göra” säger Brian.

Brian tror att paniken är det farliga, och rekommenderar att handla klokt och leva så normalt det går. Det skulle hjälpa ekonomin i Kalmar.

-Det tror jag absolut, säger Brian.