Hon hjälper insatta få tillgång till litteratur

Helena sitter vid sitt skrivbord.
Helena sitter i sitt kontor och arbetar. Foto: Simon Lundvall

Bibliotekarier kanske har ett lugnt jobb utåt sätt. Fast Helena Westerback Knutsson som arbetar på Kalmar Stadsbibliotek har en spännande uppgift. En gång i veckan besöker hon anstalten i Kalmar för att hjälpa de insatta hitta rätt litteratur.

Känslan att besöka anstalten

Det är en lugn dag på Kalmar Stadsbibliotek. Hyllorna är fylla med böcker av alla slag och bibliotekarierna vandrar lätt i gångarna. Taklamporna är inte dem bästa men den starka vårsolen lyser upp rummet genom fönstren. På ett kontor sitter Helena Westerback Knutsson, som varit anställd bibliotekarie sedan 2016. I hennes arbete ingår bland annat programverksamhet men också en väldigt spännande uppgift. Hon tillbringar en timme i veckan på anstalten i Kalmar och hjälper insatta välja ut litteratur de vill läsa.

-Jag är på plats i anstalten en timma. De insatta kommer till mig och berättar vad de vill läsa eller lyssna på, säger Helena.

Helena berättar att första gången hon besökte anstalten var det läskigt. Det var för ett par år sedan. Hon hade hört många rykten om att i Kalmars anstalt satt de värsta brottslingarna, men hon berättar att de alla var jättetrevliga. Numera är de flesta inne på korttidstraff och inte långa perioder. Så de värsta brottslingarna är inte kvar längre, hon har däremot en vakt med sig efter en incident.

-Det är kameror överallt så jag har aldrig känt mig otrygg, berättar Helena.

Fast en gång så hamnade hon i konflikt med en insatt efter han påstod att alla andra i samhället fick låna böcker hur länge de ville men de insatta var tvungna alla lämna tillbaka dem.

-Det gick inte att argumentera med honom så han brösta upp sig. En vakt fick gå emellan oss och sen kom en massa vakter och tog undan mannen, berättar Helena.

Efter det sa hon att hon alltid vill ha en vakt med sig vilket anstalten fixade utan bekymmer.

Den populäraste litteraturen

Helena har gjort detta arbete i några år och hinner ofta lära sig vad för typ av böcker en viss person vill läsa och ha. Det gör det lätt för henne att rekommendera olika böcker till de olika individerna. Helena skrattar lite lätt när hon berättar att den populäraste litteraturgenren på anstalten är faktaböcker om maffian, medan rap är den solklara ettan på musiklistan.

-Dem läser precis allting, jag har vissa som läser väldigt avancerad universitetsmatte och vissa som läser lyrik, berättar Helena.

Helena ger intryck av att älska sitt arbete och verkar ta stolthet i det. Hon delar gärna sina erfarenheter från hennes speciella arbetsuppgift. Hon berättar om hur hon och kriminalvården har försökt utveckla andra projekt men på grund av personalbrist och budget har inget gått att genomföra. Ett av dem projekten hette ”God nattsagor inifrån” som gick upp på att de insatta som hade småbarn skulle få läsa in en god nattsaga på band. Det skulle sedan skickas till barnet så att det kunde lyssna på sin pappa läsa en god nattsaga.

Ett givande arbete

Solen utanför skiner fortfarande starkt men idag sitter Helena på sitt kontor. Det är lite kontorsmaterial huller om buller på hennes skrivbord och lerduvor på väggen. Hade man bara sett kontoret hade man nog aldrig gissat att hon besöker en anstalt en gång i veckan. Utanför susar vårvindarna i träden.

-Jag är nog lite som en frisk fläkt som kommer från en annan värld. Jag har inte uniform utan är kläd som jag är nu. Med blommig klänning, förklarar Helena.

Trots att hon besöker en anstalt varje vecka där det bara sitter män känner hon sig inte obekväm.

-Jag tänker inte så mycket på det, jag är inte 20 längre. Så jag bryr mig inte så mycket, avlutar Helena med ett mindre skratt.

-Det märks att det uppskattas, och jag tror det skulle uppskattas även om det kom en man.

Människor lånar böcker på biblioteket varje dag. När de ska lämnas tillbaks gör folk oftast det i den automatiska lådan där man kan lämna in böcker när som helst. På anstalten får Helena en chans att höra vad personen tyckte om boken.

-Det ger mig jättemycket, där får jag höra vad personen tyckte om boken. Man får den relationen, jag känner att jag har gjort något som dem blir glada av. Tar jag med en bok som de har längtat efter att läsa så blir de jätteglada. Så det ger mig jättemycket, berättar Helena.

Helena har hjälpt insatta få tillgång till litteratur i flera år. Foto:Simon Lundvall
Helena arbetar på Kalmar Stadsbibliotek. Foto:Simon Lundvall
En liten del av bibliotekets urval. Foto:Simon Lundvall
Helena berättar att de insatta läser precis allting. Foto:Simon Lundvall
Anstalten i Kalmar byggdes 1852. Foto:Simon Lundvall
Anstalten har 57 insatta. Foto:Simon Lundvall
Anstalten drivs av kriminalvården. Foto:Simon Lundvall
Helena säger att arbetet ger henne väldigt mycket. Foto:Simon Lundvall
Föregående
Nästa