Gymnasiet på distans — från studentskiva till sommarskola

Gymnasieeleven Linnie Löfgren
Linnie Löfgren är en av gymnasieeleverna i Kalmar som får sköta skolan på distans. Foto: Aleksandra Wojcik

KALMAR. Linnie Löfgren, 18, studerar på Lars Kaggskolan som likt alla andra gymnasieskolor drastiskt fick ändra sin undervisning till digital till följd av coronaviruset. Trots elevernas förståelse för förändringen är det ändå svårt för dem att hitta strukturen. “Killarna satt i solen och drack öl när vi hade fysik via länk”.

Det var i början av denna veckan som statsminister Stefan Löfven uppmanade alla gymnasieskolor och uppåt att stänga skolor och sköta undervisningen på distans. Under onsdagen blev gymnasieeleverna i Kalmar kallade till skolan för information om hur undervisningen skulle läggas upp. De fick ta hem datorer och de böcker som behövdes innan skolan helt skulle stänga sina dörrar. Torsdagen blev första dagen med lektioner via datorn. Gymnasieeleven Linnie Löfgren berättar om hur förändringen har påverkat eleverna.

Vi fick gå in på en videolänk där de tog närvaro när de såg vilka som anslöt sig till chatten. Först hade vi en lektion där läraren stod och pratade framför en tavla medan nästa lektion var mer en frågestund inför ett prov vi ska ha nästa vecka, säger Linnie Löfgren.

Svårt med praktiskt arbete

Linnie studerar teknikprogrammet med inriktning design, vilket kräver en del praktiskt arbete. Istället för att bygga saker i verkstaden måste eleverna sitta hemma och skriva rapporter om hur de hade gjort om de haft tillgång till en verkstad. De får även komplettera med 3D-modeller som är gjorda på datorn där läraren får föreställa sig vad eleverna egentligen skulle ha gjort.

— Eftersom det är begränsat hur vi kan skriva prov så tror jag att vissa lärare bara kommer ha prov som kan ge betyget E. Många lärare är oroliga för att vi ska fuska. Då blir det svårare när man ska plocka de högre betygen på bara några veckor. Med praktiska ämnen blir det extra svårt att visa den nivån som skolverket vill ha, säger Linnie.

Det blir svårare att få högre betyg när man gör skolarbetet hemifrån. Foto: Aleksandra Wojcik

Krävs att hitta strukturen 

Det svåra med utbildning på distans menar Linnie är att hitta strukturen. Redan första dagen kände eleverna att de hamnade efter i sina studier, fint väder och sol var mer lockande.

— Man blir ju lite slapp. Nu skulle jag egentligen gjort en grej för en timme sedan men jag la mig och solade istället, säger Linnie och skrattar. Killarna satt i solen och drack öl när vi hade fysik via länk, det är väl ungefär så seriöst man tar det i början.

För Linnie och många andra är det inte bara studierna på distans som det pratas om. Hon går nämligen sista året och ska ta studenten till sommaren, något som också ligger i riskzonen till följd av coronaviruset. Studentfirandet ska enligt plan hållas den 10 juni för Lars Kaggskolans sistaårselever men ingen vet ännu hur det kommer att sluta.

— Vissa tror att vi får ta studenten i juli istället, eller i juni men att vi då får gå i sommarskola för att få betygen. Det snackas också om att ta studenten utan publik. Det är också jättetråkigt men ingen vet ju egentligen vad som kommer att hända, säger hon.

Hur länge gymnasieeleverna i Kalmar kommer behöva studera på distans är ännu inte fastställt.