Webb-TV: Butiksägare hoppfull trots hot om nedstängning

Kvinna i en skobutik.
Trots hotet om nedstängning känner Annica Lindblad ingen större oro. Foto: Viktor Svensson

I dag presenterade regeringen ett förslag som skulle möjliggöra nedstängning av olika delar i samhället såsom butiker, restauranger, gym och frisörsalonger om det skulle finnas en stor risk för en tredje våg av Covid-19. Handeln är en av de verksamheter som skulle kunna drabbas av en nedstängning men Annica Lindblad, skobutiksägare i Kalmar, känner just nu ingen oro över en potentiell ”lockdown”.

– Personligen tror jag inte att det kommer att ske – för då skulle man ha gjort det betydligt tidigare. Dessutom tror jag att det handlar om pengar. Stänger de ner butikerna måste vi få ersättning och det kostar mycket pengar för staten, säger Annica Lindblad.

Vad som krävs för att regeringen ska bestämma sig för att stänga ner olika delar av samhället går enligt socialminister Lena Hallengren (S) inte att säga exakt.

– Vi behöver göra en samlad bedömning. Det ska vara en påtaglig risk för att den tredje vågen kommer. Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent, sa Hallengren på en presskonferens tidigare i dag.

En potentiell nedstängning skulle vara tungt för Annica Lindblad och hennes skobutik men hon tror att även om det händer kommer butiken att klara sig.

– Om de stänger ner butikerna kanske det skulle handla om tre veckor, max en månad och det är inte hela världen. Dessutom kommer vi i så fall att få ersättning. Men det har varit tufft i ett helt år nu så man börjar bli ganska härdad, säger Annica Lindblad.

Se intervjun med Annica Lindblad i spelaren.