Stephanie har hittat sig själv genom yoga

Stephanie utövar yoga.
Stephanie håller under pandemin online lektioner för både privatpersoner och företag. Foto: Privat

Kalmarfödda Stephanie Johnsson har hittat sitt lugn i livet genom yoga. Hon både studerar och undervisar inom yoga vilket har tagit henne hela vägen till Barcelona. Enligt henne handlar det inte bara om att vara flexibel utan om att hitta mötet med sig själv.
– Det kan vara både fysiskt och emotionellt, säger Stephanie. 

Stephanie Johnsson har precis avslutat en hektisk dag i skolan. Den 30-åriga kvinnan från Kalmar har för en månad sedan lämnat sin trygghet i Sverige för att flytta till Barcelona i Spanien för att studera spanska. 

– Det har gått förvånansvärt bra. Jag har pluggat spanska nu i två veckor och jag är förvånad över hur mycket man hinner lära sig på en så kort tid, säger Stephanie. 

Men det var inte enbart för att studera spanska som hon flyttade till Spanien. Det var också för att utöva och studera sin stora passion i livet, yoga. Det var när hon bodde på Malta som hon fastnade för yogaformerna restorative yoga och yinyoga som hon utför och jobbar med idag. Restorative yoga handlar om att gå ner mycket i varv och låta kroppen vila för att kunna återhämta sig fysiskt och mentalt, medans yinyoga handlar mer om att jobba med bindvävnad och att stretcha sin kropp. 

– Jag blev förälskad i restorative yoga när jag bodde på Malta. Den typen av yogaform fastnade jag för på något sätt. Att kunna slappna av och lära känna sin kropp. Där föddes någon form av längtan att undervisa yoga så jag bestämde mig att börja studera yoga vidare.

Hennes intresse för yoga började dock tidigare än så. Det var sju år sedan hon fastnade för yoga på riktigt och enligt henne själv var det inte en slump att hon började med yoga. 

– Jag har alltid haft ett spirituellt intresse och en ganska stor andlighet och andlig kontakt, så det var ganska naturligt att jag började med yoga. 

Stephanie flyttade till Barcelona.
Tidigare i år flyttade Stephanie till Barcelona för att studera yoga och spanska. Foto: Privat

”Det har förändrat mitt liv”

Trots ett långt intresse för spiritualitet och andlighet så har hennes liv påverkats mycket av yoga. Hon har med hjälp av yoga kunnat hitta sig själv samtidigt som hon tycker att det finns en felaktig bild kring yoga.

– Många tänker att yoga handlar om att man ska vara så flexibel som möjligt. Många säger “jag kan inte yoga för jag inte är flexibel.” Yoga handlar inte om att var flexibel utan om mötet med sig själv. Att möta sig själv där man är. Det kan vara både fysiskt och emotionellt. Det har förändrat mitt liv på flera olika sätt, säger hon och fortsätter. 

– För mig så har yoga förändrat mitt liv mer att vara i kontakt med sin kropp och börja bli vän med sin kropp och älska sin kropp. Att lägga märke till de små signalerna i kroppen när det börjas bygga upp spänningar eller stress och kunna förebygga det på ett helt annat sätt.

Stephanie berättar också att yoga har skapat en slags oas för att kunna ha möten med sig själv och kunna fokusera på sin egna energi istället för andras.

– Oavsett vad som händer runt om i världen, oavsett vilka människor jag möter eller situationer jag hamnar i så kan jag alltid återgå till mig själv och avgöra vilken energi jag vill leva mitt liv i. Sen får de andra leva i den energin som dem väljer att leva i. Deras energi behöver jag inte lägga fokus på, utan att jag lever efter min egna. 

Att undervisa yoga under corona

Trots det fullspäckade schemat med att studera spanska och yoga så hinner Stephanie även med att undervisa yoga. Hon har privatlektioner för svenskar där många av hennes kunder kommer från hennes hemstad Kalmar. Men det är inte bara svenskar som Stephanie undervisar yoga för. Under pandemin så har många internationella företag erbjudit sina anställda någon typ av personalförmån där man får möjligheten att slappna av.

– Jag gör guidade meditationer för många internationella företag online under deras arbetstid så de kan koppla upp sig när dem känner att en paus behövs för att kunna slappna av. Det gör jag på engelska. 

Under den rådande pandemin som världen lever i just nu så har många människor inte kunnat utöva sina intressen, det har påverkat yogavärlden också. I vanliga fall kan Stephanie undervisa i en yogastudio men nu får hon undervisa framför en datorskärm istället. Trots saknaden av fysisk kontakt så tycker hon att det har ändå har varit positivt att undervisa online. 

– Jag tycker att det fungerar jättebra faktiskt. Jag själv har varit lite skeptisk till att undervisa online. Men jag skulle säga att i och med pandemin så är det många människor som upplever ensamhet, att man inte får det naturliga forumet att dela tankar och känslor vilket skapar mer oro, mer ångest och mer ensamhet. Så de här online forumen har ändå blivit en möjlighet att träffas och få chansen att dela det man har på hjärtat och vad man tänker på även trots man inte kan ses i yogastudion.

– Sen så är det plus för vissa att man inte behöver ta sig iväg till en studio utan att man kan koppla upp sig på sin telefon eller dator, så det kanske blir mer smidigt för en del som har en bit att resa till en studio eller om man till exempel har småbarn.

Stephanie mediterar
Enligt Stephanie så handlar inte yoga om att vara flexibel, utan att om att hitta mötet med sig själv. Foto: Privat

Yoga i Kalmar

Stephanies fantastiska resa genom yogavärlden har tagit henne hela vägen till Barcelona med slutmålet att komma till Indien, men det var ändå i Kalmar som intresset startade. Enligt Stephanie så finns det även ett intresse för yoga i Kalmar. 

– Jag skulle ändå vilja säga att det gör det. Det finns ändå förvånansvärt många yogastudios med tanke på hur liten stad det är. Dock så går det inte att jämföra med här i Barcelona. Här finns det en yogastudio vid nästan varje gathörn. Konkurrensen är stor som yogalärare här så det gäller att inte bara följa strömmen och undervisa positioner på en matta, utan att man hittar något form av fokus eller tema och skapar en målgrupp efter det.