Regionerna skiljer sig i frågan om den andra dosen

Vaccinationsspruta
Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: CC BY 2.0

Den som tidigare har varit sjuk i covid-19 och fått kraftiga biverkningar av den första dosen av vaccinet, rekommenderas nu enligt Region Stockholm att avvakta med den andra vaccindosen av mRNA-vaccinet. Region Kalmar län väljer dock inte att gå efter samma riktlinje. 

Som första län i landet väljer nu Region Stockholm i deras digitala vårdgivarguide att gå ut med att flertalet personer som haft en bekräftad covid-infektion tillsammans med biverkningar från den första att avstå från den andra dosen. I alla fall fram tills dess att fler studier kring dessa fall har kommit. Något som TV4 avslöjade igår. 

Ekots intervju med statsepidemiolog Anders Tegnell om de nya studierna berättar Anders Tegnell att det är alldeles för komplicerat att göra olika beslut på individnivå under en pågående massvaccination.

Samtidigt som det inte finns bekräftade studier på hur länge antikroppar finns kvar. Folkhälsomyndigheten fortsätter där med att uppmana regionerna att vaccinerna enligt de reglerna och riktlinjerna som vaccinbolagen tagit fram. 

I en kommentar till HansaBladet skriver Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län, att de personer som tidigare haft en covid-19 infektion ska vaccineras enligt de nationella rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Det innebär att personer med möjliga antikroppar ska ges två doser av mRNA-vaccinet.

Lisa Labbé Sandelin svarar dock även att i individuella fall så fattas det alltid beslut om att vaccinera sig av personen det berör i samråd med den som vaccinerar.