Landslagsuttagna Olofsson: ”Jag känner mig stolt”

Oskarshamns hockeyspelaren Fredrik Olofsson
Fredrik Olofsson i Oskarhamns-tröjan. Foto: Peter A Rosén.

De var igår kväll som IK Oskarshamns forwarden Fredrik Olofsson blev uppring och uttagen till A-landslaget i ishockey, Tre Kronor. Tre Kronor möter Tjeckien, Ryssland och Finland i en fyrnationsturnering som avgörs i Malmö under helgen.  

Fredrik Olofsson värvades till IK Oskarshamn inför säsongen från hockeyallsvenska MoDo. Han hade aldrig spelat SHL-hockey innan den här säsongen men har anpassat sig bra till SHL spelet. Skåningen från Helsingborg har hittills producerat 24 poäng, fördelat på nio mål och 15 assist på 38 matcher och är således lagets bästa poänggörare.

När Hansabladet når Olofsson så har han precis ätit efter lagets träning.

Hur känns det att bli uttagen?
– Det är såklart en stor ära. Jag är stolt över att få dra mig landslagströjan igen. (Tidigare representerat Sverige i U18 och U20 sammanhang.) Det blev med lite kort varsel men man får komma in och lösa det och visa upp sig i det här sammanhanget. Det är något man drömt om länge och nu så får jag chansen. Men de var lite oväntat.

Hur har de tagit emot dig?
– Inget speciellt. Man märker bland de som har varit här uppe ett tag att det är en familj. Alla tar hand om alla och det är bara kul och intressant att få vara en del av det. Jag vet var jag står någonstans i min hockey och får jag chansen gäller det att göra allt för att visa upp sig från sin starka sida.

Är det någon spelare som har imponerat på dig?
– Nej ingen konkret men det är klart att en sån som Emil Pettersson (SHLs poängligaledare) är väldigt skicklig. Men alla killar är duktiga spelare annars hade de inte varit med här uppe.

Är du nervös?
– Jo litegrann. Men det ska mest bli kul och intressant. Jag kommer att sitta på sidan nu ikväll mot Tjeckien och sen spela på lördag mot ryssarna och på söndag mot Finland. Det har varit en lite upp och ned säsong för både laget och mig, men jag hoppas kunna ta med mig de här spelet till Oskarshamn sen.

Olofsson anslöt till resten av laget igår kväll och står över kvällens match mot Tjeckien, klockan 19:00. Sveriges andra matcher är mot Ryssland på lördag, klockan 16:00 och på söndag mot ärkerivalerna Finland, också den klockan 16:00.

Fakta: Fredrik Olofsson

Född: Helsingborg, 27 maj 1996
Längd: 186 cm.
Vikt: 84 kg.
Klubbfattning: Vänster.
Moderklubb: Helsingborg.
Draftad: 2014. Fjärde rundan som spelare nr 98 av Chicago Blackhawks