Att berätta sanningen är galet i en värld full av lögner

Krönika
Foto: CC/ Elliot Klint/ Montage

KRÖNIKA. Hur mår du? En fråga som du hör varje dag. Väljer du att svara ärligt eller svarar du som alla andra?

Det finns många olika funderingar kring denna fråga. En som jag tänkt mycket på är vad personens syfte med frågan är. Är det för att starta en konversation, för att vara artig eller för att personen genuint är nyfiken på ditt välmående. Det kan vara din bästa kompis eller till och med tjejen bakom kassan i mataffären som ställer frågan, svaret brukar ändå var densamma. Något i stil med ”det är bara bra”. 

Det har blivit en slags reflex. Du säger det utan att tänka på det. Men mår du verkligen bra? Du säger inte bara det för att för att slippa erkänna sanningen?

I vår värld så har det blivit tabu att berätta hur man egentligen mår. Det har blivit en slags norm att man inte säger något annat än att det är bra. Jag vill bryta denna normen. Är du arg, säg att du är arg. Är du ledsen, säg att du är ledsen. Är du glad, säg att du är glad. Om du tar tag i stafettpinnen och öppnar upp dig så kommer det att sprida av sig och fler i din omgivning kommer att öppna upp sig. 

En stor anledning kring att du inte väljer att berätta om du mår dåligt kommer från sociala medier. Vi tittar för mycket på hur andra har det och hur dem mår. Influencers som visar upp sina glamorösa liv på Instagram där dem inte ser ut att ha några som helst bekymmer att tänka på. Dessa bilder stämmer inte överens med verkligheten, tro inget annat. Genom dessa plattformar har det blivit en slags tävling om vem som ser ut att må bäst. 

Men det vore nonchalant att skylla på alla andra i din omgivning. Om du vill ändra på någonting, börjar med att titta på dig själv i spegeln. Hjälp samhället och hjälp dina vänner. Ställ frågor och engagera dig hur dina medmänniskor mår. Ställ frågan “hur mår du egentligen?” och när du får frågan, svara ärligt. Det har blivit socialt accepterat att ljuga framför alla. Våga gå emot detta.