Vildsvin tar plats i köket

Vildsvin i vatten
Vildsvinskött kan bli nästa kökstrend. Foto: CC BY-NC-ND 2.0

Vildsvinen röjer åkrar, grödor och förstör för bönderna. Samtidigt är efterfrågan på vildsvinsköttet stor och kan mycket väl bli nästa kökstrend.
– Vi jobbar på att få in mer vildsvin i det offentliga köket, säger Ola Falk kostchef i Vimmerby kommun.

Men upphandlingen av vildsvin ställer till det för jägarna. Vildsvinen måste testas för trikiner som är en parasit som kan leva i djurets muskler. Köttet får inte säljas eller ge bort utan att det går via en vilthanteringsanläggning. Det påverkar även konsumenterna då kostnaderna leder till ett högre pris.  

– Ofta är det långt att köra till en vilthanteringsanläggning, där får du heller inte särskilt bra betalt. Det blir inte lönsamt att köra, du får knappt ihop till bensinpengarna, säger Fredrik Zethraeus, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Ett brev till regeringen

Lantbrukarnas Riksförbund skrev 2020 ett brev till regeringen med förslag på åtgärder för att lösa vildsvinproblemet. En av punkterna handlade om att tillåta försäljningen av köttet direkt till konsumenterna. 

– Skulle jag kunna ge bort till grannen, sälja till en kollega eller en matbutik hade det varit annorlunda. Då kanske jag skulle skjuta det där extra vildsvinet, säger Fredrik Zethraeus.

“Det är en fantastisk tillgång”

Flera sjukhus och skolor i länet använder regelbundet vildsvinskött på menyn. I Vimmerby kommun har de vildsvin på matsedeln året om och upplever responsen som positiv. 

– Det går att laga mat på vildsvin på vanligt vis. Man kan göra vildsvinsbiffar, wallenbergare, grytor och mycket annat. Det är en fantastisk tillgång, och vi har fått väldigt bra gensvar, säger Ola Falk, kostchef i Vimmerby kommun.