14-årig flicka våldtogs på toalett

Kalmar tingsrätt
En 14-årig flicka våldtogs på en toalett i januari. Nu döms mannen till fängelse för våldtäkt mot barn. FOTO: Herman Rydeberg.
KALMAR.

En 19-årig man döms till fängelse i ett år och tio månader för våldtäkt mot barn, rapporterar Östra Småland. Mannen ska dessutom betala skadestånd på 130 000 kronor till flickan.

Det var under slutet av januari som 19-åringen och den 14-åriga flickan träffades för första gången, då de tidigare bara haft kontakt med varandra via sociala medier. Flickan skolkade sista lektionen för att träffa 19-åringen och de tog bussen tillsammans till en av mannens släktingar. Väl framme i lägenheten fanns flera personer och i vardagsrummet höll de på med bibelstudier.

Mannen sa att de skulle gå in på toaletten men flickan har i förhör sagt att hon sa nej ett flertal gånger. Till slut gick hon in på toaletten och mannen följde efter. Mannen blottade sig och sa åt flickan att även hon skulle ta av sig kläder. Flickan blev då rädd och trodde att mannen skulle misshandla henne om hon inte gjorde som han sa. Efter att hon tagit av sig nertill försökte mannen att ha samlag med henne men lyckades inte.

De tog på sig kläderna igen och lämnade toaletten, men efter ett tag gick de in på toaletten igen och mannen insisterade på att de skulle ha sex. Flickan sa då nej och mannen blev sur. Den 19-åriga mannen la ner flickan på golvet och trots motstånd från 14-åringen utförde mannen samlag med henne.

Senare under dagen följde mannen flickan till bussen och sa att han ville träffa henne igen.

Eftersom flickan hade struntat i sista lektionen i skolan hade föräldrarna blivit oroliga och kontaktat polisen. Polisen pratade med flickan under kvällen och hon berättade om händelserna i lägenheten. Den 19-åriga mannen anhölls dagen efter.

Enligt flickan ska mannen ha sagt att han var 15 år och i förhör uppger mannen att han inte vet hur gammal han egentligen är, men att han visade sin legitimation för flickan ”eftersom det är så man gör i Sverige”. Av vittnesmål från mannens pappa framgår det att mannen är 19 år då pappan ska ha skrivit ner födelsedatumet i sin bibel när de flydde från sitt hemland.

Tingsrätten bedömer att flickans berättelse anses mycket trovärdig och dessutom styrks den av teknisk bevisning.

Brottet rubriceras som våldtäkt mot barn då tingsrätten anser att mannen ”i vart fall likgiltig inför målsägandes ålder”. Den 19-åriga mannen döms nu till ett år och tio månaders fängelse och ska dessutom betala 130 000 kronor i skadestånd till flickan.

Bild på organisten Karin Lundborg Folkegård.
Nöje & Kultur
Sofia Bjurs

Bildreportage: Lunchmusik på orgel

Den 27 mars ordnade Kalmar Domkyrka med lunchmusik. Dagens organist var Karin Lundborg Folkegård och hon spelade kompositioner av bland annat Dietrich Buxtehude och Elfrida Andrée.