EU Knowledge UF – en av vinnarna vid årets UF-mässa

Albin Haglund ler framför sin monter.
Albin Haglund från Lars Kaggskolan driver tillsammans med Åsa Hoang, Fredrika Hultén och Dominque Lim EU Knowledge UF. Tillsammans har de skapat en hemsida och har digitala föreläsningar där de lär skolelever och företag om allt som rör EU.
KALMAR

Dominque Lim, Åsa Hoang, Albin Haglund och Fredrika Hultén från Lars Kaggskolan driver tillsammans UF-företaget EU Knowledge. Deras företag var ett av de företag från Kalmar som tog sig vidare till SM i Ung Företagsamhet som hålls i Stockholm mellan den 6-7 maj i år.

– Syftet med vårt företag är att hjälpa skolor att utbilda ungdomar om EU. Vi har skapat ett digitalt läromedel i form av en hemsida som vi säljer elevlicenser till. Sen säljer vi också föreläsningar till skolor, säger Albin Haglund och fortsätter:

– Vi tror att vi som är ungdomar kan engagera elever i vår ålder på ett bättre sätt än vad många lärare kan. Sen känns det som att vi har ett litet annat perspektiv på det hela och att vi kan få andra ungdomar att lyssna på det viktiga som vi har att säga, säger Albin Haglund.

Idén till själva företaget kom de på tillsammans hemma hos Åsa Hoang när de satt planerade. Först tänkte de göra något om riksdagsvalet då de alla var förstagångsväljare och inte tyckte den information de fått via skolan var tillräcklig. Men då riksdagsvalet låg lite för nära i tiden för att ungdomarna skulle hinna skapa sitt företag valde de att rikta in sig på EU och EU-valet.

Trots framgången och en kommande resa till Stockholm för SM i Ung Företagsamhet blev det ett lugnt firande på onsdagskvällen.

– Vi alla var väldigt trötta efter flera dagar med hårt arbete. Vi rev ner montern och kramade om varandra och sa till oss själva ”det här har vi gjort jävligt bra”. Jag åkte hem och firade lite med min familj, säger en glad men trött Albin Haglund.

Tidigare i år åkte alla fyra från UF-företaget ned till Europaparlamentet i Bryssel. Anledningen var att de ville få ett förstahandsintryck av EU och med hjälp av ett stipendium på 20 000 kronor från Ruben Wagnssons donationsfond kunde de ge sig av.

–Det var en väldigt viktig och rolig resa för oss alla. Vi är tacksamma att vi fick chansen att åka dit och det var väldigt lärorikt och nyttigt för vårt företag, säger Albin Haglund.

EU Knowledge UF har bokat föreläsningar hos flera olika skolor samtidigt som de jobbar för fullt med sitt digitala läromedel. Om några månader när själva tiden med UF är slut måste eleverna från Lars Kaggskolan avveckla sitt UF-företag. Men EU Knowledge UF har tankar på att öppna det igen och fortsätta.

– Vi tror definitivt att vi har ett företag som vi kan fortsätta att driva och utveckla utanför UF. Vi tror verkligen på vår idé och vet hur viktig den är. Så därför kommer vi starta det igen när de väl är avvecklat.

Se bilder från årets UF-mässa här.

Bild på organisten Karin Lundborg Folkegård.
Nöje & Kultur
Sofia Bjurs

Bildreportage: Lunchmusik på orgel

Den 27 mars ordnade Kalmar Domkyrka med lunchmusik. Dagens organist var Karin Lundborg Folkegård och hon spelade kompositioner av bland annat Dietrich Buxtehude och Elfrida Andrée.