Kalmarförfattare om Svenska kyrkans lögner

Författaren Bernt Wiede knapprar på sin dator.
Bernt Wiede arbetar även med fjärrvärme. Där kommer skrivandet väl till pass i företagets marknadsföring. FOTO: Anton Sjöberg
KALMAR

Den 25 mars håller kalmarförfattaren till succéboken Trälens dotter, Bernt Wiede, en föreläsning på huvudbiblioteket i Kalmar. På plats kan man få höra mer om boken, men också om hur den svenska kyrkan ska ha förfalskat och ljugit om vår historia.

– När Sverige skulle kristnas så användes många olika metoder för att vända det hedniska Sverige till den nya religionen. Ett sätt var att måla upp dem som ociviliserade barbarer. Faktum är att större delen av nordborna under denna period främst arbetade med yrken som bönder eller hantverkare.

Bernt Wiede menar att bilden vi har av vikingatiden idag främst härstammar från isländska sagor som är skrivna 200 år efter det att vikingatiden ägde rum.

Omslag till Bernt Wiedes bok Trälens dotter
I Bernt Wiedes roman får man följa huvudkaraktärerna Kettil och Ragna i deras vardag under den svenska vikingatiden.

– Vi har väldigt lätt att göra oss en gemensam bild som klumpar ihop många till en enhet. Vi har en bild av hur en stockholmare är, trots att en stockholmare kan vara annorlunda beroende på var i Stockholm den bor. På samma sätt fungerar det med vikingatiden. Det är klart att inte alla personer var på samma sätt överallt under hela vikingatiden.

Boken Trälens dotter skrev Bernt Wiede redan för 18 år sen. Han hade sett ett tv-program och reagerat på hur vikingatiden målats upp. Nationalisterna romantiserade epoken och använde deras symboler som sina egna, medan kyrkan målade upp en bild av den som våldsam och ociviliserad. Därifrån väcktes hans idé om att skriva en skönlitterär bok som utspelar sig i perioden.

Mycket kom i vägen och boken hamnade i en byrålåda. Många år senare dammade Bernt Wiede av sin bok och fick den utgiven under 2018.

– Sen var också bokserien Grottbjörnens folk av Jean M. Auel en stor inspiration. Den revolutionerade synen på hur stenåldern såg ut, och på ett liknande sätt ville jag göra med vikingatiden. Jag har läst hundratals böcker sen dess om denna epok för att få mig en uppfattning av hur det faktiskt såg ut under denna tid, berättar Bernt Wiede.

 

Bild på organisten Karin Lundborg Folkegård.
Nöje & Kultur
Sofia Bjurs

Bildreportage: Lunchmusik på orgel

Den 27 mars ordnade Kalmar Domkyrka med lunchmusik. Dagens organist var Karin Lundborg Folkegård och hon spelade kompositioner av bland annat Dietrich Buxtehude och Elfrida Andrée.