Flera timmars skärmtid för kalmarborna

Person använder mobil
Svenskarna använder sina mobiltelefoner över tre timmar om dagen enligt en rapport från Telenor. FOTO: Fanny Bäck.
KALMAR

Facebook, Instagram och sms är bara några av dem tjänster som används flitigt i dagens smartphones. I genomsnitt lägger svensken 3,5 timmar per dag på sin mobiltelefon. Det blir sammanlagt tolv år av våra liv.

Siffrorna kommer från en skärmlivsrapport som Demoskop har gjort på uppdrag av Telenor om hur svenskarnas skärmliv ser ut 2019. En majoritet av svenskarna, 58 procent, anser att de har kontroll över sitt mobilanvändande medan 22 procent uppger att mobilen stjäl fokus från annat som de borde göra och lika många uppger att de använder mobilen för mycket.

Linnea Gustafsson och Alice Möller i Kalmar
Linnea Gustafsson och Alice Möller använder sina mobiltelefoner flitigt. FOTO: Sofia Bjurs

Högstadieeleverna Linnea Gustafsson och Alice Möller i Kalmar upplever att mobilen tar upp mycket av deras vakna tid.
– Jag använder mobilen väldigt mycket, mest till sociala medier och musik, säger Linnea Gustafsson.
– Jag spenderar nog 3-4 timmar om dagen på mobilen, säger Alice Möller.

I åldersgruppen 18-39 år i undersökningen, uppger 47 procent att de har haft en så kallad ”digital detox” det senaste året. Digital detox innebär att man försöker minska sitt digitala användande.
– Jag kan tänka mig en mobil-detox. Jag känner att jag blir trött av att hålla på med mobilen för länge, säger Alice Möller.

Joanna Korsbäck, Pär Geibrink och Jesper Fjälling studerar alla på Sjöfartshögskolan i Kalmar och har delade meningar om sitt mobilanvändande.
– Oj, jag använder mobilen ganska mycket, tydligen 4 timmar om dagen enligt skärmtidsfunktionen på telefonen. Det är ju ganska förvånande, säger Pär Geibrink.

– Sen skärmtidsfunktionen kom så har jag börjat logga hur mycket jag använder mobilen. Jag tycker det är skönt att hålla koll och försöka dra ner på tiden. Just nu kanske jag har en timme skärmtid om dagen, säger Jesper Fjälling.

Jesper Fjälling, student på Sjöfartskolan i Kalmar använder sin mobil till träningsappar.
Jesper Fjälling använder mest sin mobil till träningsappar och sociala medier. FOTO: Sofia Bjurs

Skulle ni kunna tänka er att ha en mobil-detox?
– Jag skulle onekligen behöva en, så jag tror det skulle vara bra, säger Pär Geibrink och skrattar.

– Jag använder min mobil väldigt lite så jag skulle nog inte behöva en detox, säger Joanna Korsbäck.

Bild från Telenors uträkning av svenskarnas skärmtid
Uträkning av svenskens skärmtid av Telenor.

Fakta: Skärmlivsrapporten

64 procent av kvinnorna respektiver 55 procent av männen i undersökningen upplever att den digitala kommunikationen påverkar deras liv positivt.

22 procent använder sin smartphone eller läsplatta det sista de gör innan de ska sova.

I åldersgruppen 18-39 år uppger 51 procent att digital kommunikation får dem att känner sig mer eller mindre ensam.

12 procent anser i hög grad att de ofta har skuldkänslor kring slösurfande i mobilen.

Rapporten bygger på kvalitativa och kvantitativa insikter.
Rapporten är resultatet av 2003 internetintervjuer med ett representativt urval av Sveriges befolkning i vuxen ålder.

Källa: Telenors skärmlivsrapport 2019
Bild på organisten Karin Lundborg Folkegård.
Nöje & Kultur
Sofia Bjurs

Bildreportage: Lunchmusik på orgel

Den 27 mars ordnade Kalmar Domkyrka med lunchmusik. Dagens organist var Karin Lundborg Folkegård och hon spelade kompositioner av bland annat Dietrich Buxtehude och Elfrida Andrée.